Artikel 51 vraag: Verduurzaming historische/monumentale panden in Maassluis

Geacht College,

 

Aandacht voor klimaat en verduurzaming wordt steeds belangrijker.
Nederland staat voor een uitdaging met betrekking tot het verduurzamen van gebouwen om in 2050 meer circulair, energie efficiënt, klimaat adaptief en duurzaam te zijn.
Inwoners van de historische binnenstad hebben op dit moment moeite om hun energierekening te betalen en ook om die reden hun woning willen verduurzamen.

 

De huizenbezitters met een historisch c.q. monumentaal pand die willen verduurzamen vanwege o.a. de hoge energieprijzen, worden beoordeeld door de welstandscommissie. De welstandscommissie heeft een beslissende stem of een verduurzamingsaanvraag gehonoreerd wordt.


In het kader van Artikel 51 heeft de VVD de volgende vragen aan het B&W van Maassluis.

 

1.     Wordt het College betrokken bij de afwijzingen van de welstandscommissie? Zo niet, is het College het dan met de VVD eens, dat dit zeker wenselijk is?

2.     Is het College op de hoogte van het feit dat de welstandscommissie vele verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen en dubbel glas tegenhoudt?

3.     Is het mogelijk dat aanvragers van verduurzamingsmaatregelen hoor en wederhoor kunnen hebben met de welstandscommissie?

4.     Zorgt de welstandscommissie voor alternatieve oplossingen, met andere woorden, denken zij pro-actief mee met de aanvragers?

5.     Hoe denkt het College dat eigenaren van de genoemde panden de duurzaamheidsdoelen kunnen bereiken, wanneer aanvragen rigide worden afgewezen?


Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.