Vooropgesteld wil ik melden dat ik in de afgelopen 2 jaar 3 keer in de prive sfeer heb meegemaakt hoe professioneel de ambulancedienst functioneert als ze ter plaatse zijn en hoe bekwaam het personeel op de ambulance is, desondanks blijven zorgen houden over de aanrijtijden in Maassluis. De VVD strijdt al 2 decennia voor snellere aanrijtijden van ambulances naar Maassluis. De oude normen zijn nog nooit gehaald. Structureel is ruim 20% van de ritten niet op tijd.
Recentelijk heeft de VRR aangekondigd de 15 minuten aanrijtijden los te willen laten en daarvoor met een nieuw systeem te willen monitoren hoe de kwaliteit van de ambulance zorg is.
Op zich staan we daarvoor open omdat de norm ooit in het leven geroepen is toen patiënten nog in een stationwagen werden vervoerd. Inmiddels zijn het ingerichte noodhulpposten op wielen.
Maar aangezien elke minuut telt blijft snelheid geboden en dat heeft er de afgelopen 2 deccenia structureel aan ontbroken. Hoe borgt de VRR in de toekomst dat ambulances wel tijd zijn, dat Maassluis niet net als nu een ondergeschoven kindje blijft dat nu eenmaal in een uithoek van de regio ligt (dit zijn de woorden van de heer Littooij in een interview dat hij een aantal jaren gelden in het AD gaf). Recentelijke was het personeel tekort, covid of een tekort aan geld van verzekeraars. En nu laten we de norm los, maar wat krijgen we ervoor terug? Zijn de andere problemen dan inmiddels opgelost?
Er is ook gesproken over samenwerken met de haagse regio, maar ook in Maasland is zijn de aanrijtijden ook niet op orde. Hoe kan de haagse regio de aanrijtijden voor Maasluis borgen.
Welke invloed heeft het college in de VRR om deze problematiek in het voordeel van Maassluis te laten keren?
Is het college meegenomen in deze nieuwe werkwijze zoals de VRR dat nu voorstelt?
Op welke wijze kan de samenwerking met de Haagse regio worden geïntensiveerd zodat er dichterbij een gezamenlijke ambulancepost kan worden gerealiseerd. Heeft u druk uitgeoefend op de VRR om dat te intensiveren?
Is er zicht op de gevolgen van het huidige functioneren van de Ambulancedienst? En op welke wijze kunnen we dat bij de nieuwe werkwijze monitoren.