Succesvol amendement Duurzaam bereikbare koopwoningen

Op 14 december is op initiatief van de VVD Maassluis een belangrijk amendement unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Doel: Meer Maassluisse starters op de woningmarkt aan een eigen huis helpen.

vvd maassluis woonwijk in aanbouw

© Victor Kappelhof

Meer huizen beschikbaar voor starters

Hardwerkende Maassluisse starters op de woningmarkt die in Maassluis die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning kunnen nu met een beetje hulp van de ruimere startersleningen wel een koopwoning kopen. 
De regeling wordt gekoppeld aan de NHG normen en dat betekent dat vanaf 2022 koopwoningen tot 355.000 euro in aanmerking komen voor een starterslening. Deze starterslening is ook nog eens eveneens verhoogd naar 40.000 euro. Zo ontstaan er veel meer mogelijkheden en komt een eigen woning in Maassluis dichterbij voor vele Maassluisse starters.

Starterswoningen beschikbaar houden voor starters 

Ook is in de gemeenteraad een belangrijk besluit genomen om woningen te gaan bouwen die via een erfpachtconstructie beschikbaar moeten blijven voor starters. Dit plan is een initiatief van VVD Maassluis (een amendement van de VVD uit 2020), met veel energie uitgewerkt door het college.
Afgelopen dinsdag stemde de raad unaniem in met het voorstel en nu kan de constructie voor de duurzaam bereikbare koopwoningen verder worden ontwikkeld. Het is een instrument om woning beschikbaar te krijgen én te houden voor starters op de woningmarkt. 

Erfpacht: een bijzondere maatregel

Erfpacht is eigenlijk niet iets wat in het woordenboek van de VVD past, en een inkomensafhankelijke regeling ook al niet. Maar ongewone omstandigheden vragen om ongewone maatregelen.

Het gaat om het doel: zorgen dat er wél betaalbare koopwoningen beschikbaar komen voor starters! Voor de VVD zijn de duurzaam beschikbare koopwoningen een middel om eigen woningbezit te bevorderen, mensen een kans te geven op de woningmarkt. Dit is wat VVD  voor ogen had met het amendement van 29 september 2020.  

Trots en blij

Gezien de complexiteit van het stuk kan de wethouder na dit  besluit verder met de planvorming voor dit type woningen in het zgn. Maassluise model. Het zal nog even duren voordat de eerste woningen opgeleverd kunnen worden. Daarom zijn we ook zeer blij met de verruiming van de starterslening, want die kan al direct in 2022 uitkomst bieden voor Maassluisse starters op de woningmarkt. Dick Snoeck: “na meer dan een jaar werk aan dit stuk zijn we als VVD erg blij dat er nu ook meer mogelijk gaat worden voor starters op de erg moeilijke woningmarkt!”